Ukraine

Що читають ІТ-спеціалісти? Книги про роботу, натхнення і для відпочинку

Stories
April 23, 2021

На ранковій онлайн-кухні наші спеціалісти говорять про свою професію та хобі, запрошені лектори розповідають про здорове харчування та ментальне благополуччя, а ще у нас є внутрішня соцмережа для спілкування. Ми об’єднуємось не лише навколо створення коду, але й говоримо про те, що любимо і що для нас важливо поза роботою. Серед іншого це читання, тому ми створили власну книжкову спільноту – Intellias Book Lab. Спершу разом обираємо книгу, читаємо її, обговорюємо на онлайн-зустрічі з модератором і звісно ж надихаємось.

З нагоди Всесвітнього дня книги ми розпитали у кількох учасників та учасниць Клубу, що ж вони люблять і радять почитати.

Анастасія, Java розробниця, не лише читає книги, але й слухає їх в аудіоверсії. У метро також бере з собою книгу. Рік тому Настя розповідала нашому блогу, що почала читати книгу «Чудовий ранок. Як не проспати життя». У ній рекомендують прокидатися на годину раніше і виділяти цей час для речей, які ти зазвичай не встигаєш зробити. А ось, що Настя радить почитати зараз:

Про здоров’я, баланс між роботою та особистим життя і про сон – “Навіщо ми спимо” (Метью Уолкер). Чому і як тіло реагує на нестачу сну. А на кофеїн?. Якщо підрахунок овечок уже не допомагає вам заснути, тоді ця книга від відомого невролога – must read.

Про здоров’я, спорт та відновлення – “Ефект тіломір”. Авторка книги – Елізабет Блекберн отримала Нобелівську премію з медицини за ідеї описані у цій книзі. Вона охоплює найрізноманітніші аспекти життя і їх іноді зовсім не очевидний вплив на здоров’я на клітинному рівні. Обережно – читання цієї книги викликає бажання купити таку ж своїм батькам:)

Книга про самоорганізацію – “Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети”. У ній Ґреґ Маккеон розповідає про пріоритети в житті та роботі і як досягати поставлених цілей.

Улюбленою художньою книгою свого 2020-го року Настя вважає роман “Ми проти вас” шведського письменника Фредріка Бакмана. Це книга про стосунки в сім’ї та команді, в даному випадку – спортивній. Дуже легко читається, заставляє усміхнутись і посумувати. Достойний претендент для книги, яку варто взяти у відпустку.

Дмитро, JavaScript розробник, має улюблені книги для найрізноманітніших життєвих нагод:
для подорожі – “Казки про Силу” Карлос Кастанеда (езотерика, шаманізм, сюрреалізм, пригоди, Мексика, філософія);
для дощового вечора – “Перевтілення” Франц Кафка (сюрреалізм, філософія), “Жінка в пісках” Кобо Абе (сюрреалізм, філософія);
для мотивації – “Полковникові ніхто не пише” Габріель Гарсія Маркес, “Старий і море” – Ернест Гемінґвей;
для того, щоб знайти свій внутрішній голос – “Чайка Джонатан Лівінгстон” Річард Бах
для вивчення JavaScript – “The Art of Computer Programming” Donald Knuth
для того, щоб посміятись – “12 стільців” – І. Ільф, Є. Петров
про дружбу/любов/життя – “Три товариші” Еріх Марія Ремарк
біографія/есе/фіолософія – “Короткі відповіді на великі питання” Стівен Гокінг
улюблена художня книга – “Кульбабове вино” – Рей Бредбері, “Майстер та Маргарита” – Михайло Булгаков

Юлія, Talent Marketing Specialist, найбільше любить книги американського автора Карміна Гало. А ще вона прочитала усі твори французького романіста Марка Леві. Серед усіх виділяє “Діти свободи”, “Перевернутий горизонт”, “Ті слова, що ми не сказали один одному” та “Між небом та землею”. Останній екранізували у Голлівуді з Різ Візерспун та Марком Руффало у головних ролях. “Це саме той випадок, коли книга та фільм однаково захоплюючі”, – каже Юля. Марка Леві вона називає ідеальним автором і для, морозних зимових вечорів, і для спекотного літа на пляжі і для довгох подорожі. “Він буде доречним будь-де, де ви схочете провести час у гарній компанії з самим собою”, – каже Юля.

“Шантарам” та “Тінь гори” Грегорі Девіда Робертса – це 1690 сторінок пригод, захоплення, мальовничих пейзажів і, звісно ж, кохання. Книги, які читаєш і, ніби, дивишся фільм. Книги, з якими приємно засинати, а потім додивлятися продовження уві сні.

Добірка класних історій (біографій):
“Дивна дівчинка, котра закохалась у мозок”, Венді Сузукі
“Стів Джобс і я”, Стів Возняк
“Becoming”, Мішель Обама
“Жінка, у якої є план”, Мей Маск
“Продавець взуття”, Філ Найт

Мотиваційні та цікаві книжки про людей та бренди:
“Незрозуміле мистецтво. Від Моне до Бенксі” Уіл Гомперц
“Girlboss” Софія Аморузо
“Кругом одні ідіоти. Якщо вам здається, то вам не здається” Томас Еріксон
“Одна звичка на тиждень. Зміни себе за рік” Бретт Блументаль
“Отямся, дівчинко” Рейчел Холліс

“Книга для сміху – однозначно “Франческа. Повелителька траєкторій” колишнього українського журналіста Доржа Бату (Андрія Васильєва)”, – починає свій перелік книжкових рекомендацій Олександра, CSR спеціалістка в Intellias – “Це чудова суміш комічних ситуацій, ненав’язлива пропаганда здорових цінностей та ідей прийняття себе”.

А ще Саші подобається книга “Не примушуй себе. Альтернатива силі волі” Бенджаміна Гарді. Він розглядає силу волі, як emergency break, яка може використовуватись за потреби, але не може бути основним інструментом для досягнення цілей. Також автор наголошує на важливості оточення – людей, умов проживання й роботи, та радить збагачувати середовище, в якому ми функціонуємо.

В одну з останніх своїх подорожей Саша взяла роман “Щиголь” Донни Тар. Це історія з травмою дитинства, яка накладає відбиток на життя головного героя і штовхає його у не найприємніші пригоди. “Вона змусила мене поглянути на своє життя зі сторони. Бо коли ж це робити, як не у подорожах, правда? – вважає Саша.

У дощовий вечір на її думку гарно читати “Залишок дня” Кадзуо Ішіґуро. Це роман з усім теплом та затишком поїздки головного героя, уривками спогадів, багатозначними розмовами й неймовірно витонченим персонажем.

Валентин, Delivery Manager, любить читати фантастику, літературу про політику, історію Європи, управління процесами та про те, як великі міста впливають на нас. Ось, як виглядають його книжкові улюбленці:
“Маверік” (Рікардо Семлер). Про побудову організацій нового типу, в яких страшно, але цікаво працювати.
“Skunk Works: A Personal Memoir of My Years at Lockheed” (Le Janos). Від промоутера KISS – це процес і принцип проєктування, при якому простота системи декларується як основна мета та/або цінність.
“Сто років самотності” (Габріель Гарсіа Маркес). Роман нобелівського лауреата написаний у жанрі магічного реалізму. Книга розповідає про 100 років однієї родини в Південній Америці. На початку роману головний герой згадує перед розстрілом, як його водили подивитись на лід, в який люди навколо не дуже вірять, бо ніколи його не бачили. І питання, чи варто вважати магією те, чого ти не бачив, грає доволі важливу роль в усьому романі. Є думка, що перше речення цього роману – це найкращий початок за всю історію світової літератури.
“Анатем” (Ніл Стівенсон). Для того, щоб мати можливість прочитати і зрозуміти книгу, спочатку доведеться проштудіювати чималенький словник. Але фантастична історія з квантовою механікою та класичною філософією під капотом того варта.
“S.N.U.F.F.” (Віктор Пелевин). Історія кохання андроїда і орка на тлі постапокаліптичної України та криптовалютного медіамістицизму.
“Чудовисько” (Альфред ван Вогт). Фантастичне есе про те, що навіть апокаліпсис не спинить людство.
“Маленькі зелені чоловічки” (Крістофер Баклі). Про політику від спічрайтера Джорджа Буша старшого.
“Дон Карлеоне і всі-всі-всі. Una storia italiana”. (Андрій Смирнов). Веселі і не дуже нариси з останніх трьохсот років колиски сучасної Європи.
“The Prize: The Epic Quest for Oil, Money, and Power” (Деніел Єргін). Це історія нафти та її впливу на економіку та політику від час Джона Рокфеллера до 80-х років 20-го століття. Читається просто і дуже цікаво. Але мені вдалось підкорити її лише за пів року, аджу книзі більше тисячі сторінок написаних дрібним шрифтом.
“Криваві землі. Європа між Гітлером і Сталіним” (Тімоті Снайдер). Сувора, складна і в дечому пропагандистська книга про жахи першої половини ХХ сторіччя в Східній Європі.
“Зійти з розуму: путівник психічними розладами для жителів великого міста”. (Дарья Варламова, Антон Зайцев).

Не пропусти цікаві історії!

Підпишись на нашу розсилку та отримуй новини від Intellias.

    Дякуємо за підписку!

    The best vacancies, are waiting for you!

    We picked vacancies that suit your skills!

    Good news!
    Link copied
    Чудові новини!
    Все вдалося.
    Погані новини!
    Щось пішло не так. Будь ласка, спробуй ще раз.
    This site is registered on wpml.org as a development site.