Ukraine

Секрети успішного вивчення англійської

Stories
May 11, 2018

Про його навчання пишуть захопливі відгуки наші колеги. Він інвестує час, натхнення та навички у викладання англійської, що робить його заняття дійсно ефективними. Знайомтесь, це Іван, викладач англійської мови в Intellias.

Ти вже багато років викладаєш англійську мову в ІТ, можеш визначити чим, власне, відрізняється загальна англійська і англійська для ІТ?

Англійська для ІТ має таку ж складову, як і загальна англійська: поєднує в собі комплекс з граматики, синтаксису, лексики тощо. Однак на практиці – за запитом – мають місце й обговорення різних ситуативних робочих моментів, як от листування із замовником, пітчинґ під час мітингу, культурні аспекти мови і т.д.

Ти ведеш групи різних рівнів, від Beginner до Advanced. Як проходять твої заняття в залежності від рівня?

Як правило, початківці потребують більше уваги, щоб пристосуватися до мовного середовища. Найбільшою перепоною у цьому є відсутній або дуже обмежений лексичний запас.

Тому, на заняттях з рівнями А1 та А2 роблю акцент на збагаченні вокабуляру та граматики шляхом симулятивних вправ, як от повсякденні діалогічні ситуації, наприклад, в ресторані, аеропорту, готелі тощо. Важливим на цих рівнях є покращення вимови, яку коригуємо за допомогою tongue twisters, chants та spell checkers.

Рівні від B1 до С1 поступово потребують меншої участі мене як викладача. Моє завдання на цих рівнях – задати ритм заняттю, і надати учням можливість «вести» його самим, а мені, як провіднику – втручатись лише за необхідності, коли ситуація вимагає підказки з боку лексики чи корекції граматики.

Окрім підручників, які ще матеріали ти використовуєш на заняттях?

На заняттях підручник для мене – це радше reference book або додатковий матеріал. Люблю, коли заняття проходять живо, із залученням більш ефективних, як на мене, матеріалів: уривків з кінофільмів, серіалів, Ted Talks, business TV shows, вправ на слухання через пісні, відеоподкастів, читання художньої літератури, п’ятихвилинних відеолекцій на різнобічну тематику від американської платформи PragerU – це все і заохочує до навчання, і створює справжнє мовне середовище. Ось на цьому ресурсі, до прикладу, можна дивитися англомовні телешоу з субтитрами. Невідомі слова можна відразу перекласти навівши курсор на слово. Також корисні – сайт з аудіоподкастами для різних рівнів, сайт з безкоштовними аудіокнигами.

Які можеш дати поради для вивчення нових слів?

Кожен має індивідуальні особливості запам’ятовування, тому й поради різні. Вивчення слів у контексті – один з найдієвіших способів, тому читати, багато читати англійською. Також раджу вивчати синоніми і похідні слова. Комусь до вподоби метод асоціації, комусь запам’ятовування шляхом дефініцій. Важливо створити собі мовне середовище, яке дозволить завжди тримати свій вокабуляр в тонусі.

Як група закріплює нові слова, щоб залучити всіх учасників і не було нудно?

Активно практикую застосування скоромовок та phonemic chants (фонетичних вправ), які вже встигли полюбитися, зокрема на Intellias. Крім того, постійно наполягаю на перевірці написання слів.

Наші заняття тривають 1 годину. Можеш сказати приблизно скільки часу ти виділяєш на граматику, а скільки на говоріння?

Я прихильник інтерактивного навчання, основою якого є розвиток комунікативних навичок. Тому, для мене 1 година – це, передусім, розмова, звісно що, з граматичною складовою. Люблю, коли на занятті одне завдання логічно перетікає у інше, є цей flow, який дозволяє учням почуватися комфортно і впевнено, і не вдається помітити, скільки часу витрачається на якусь окрему навичку.

Чи даєш групам домашнє завдання? І чи вважаєш, що воно дає результат при вивченні мови?

Переважно даю. Однак, щоб уникнути одноманітності, то часто практикую з групами в якості домашнього завдання перегляд серіалів або реаліті-шоу. Але і цей підхід індивідуальний. Домашнє завдання дає результат лише в тому випадку, якщо мову вивчають цілеспрямовано й свідомо, а не заради розваги чи гарного проведення часу.

Не пропусти цікаві історії!

Підпишись на нашу розсилку та отримуй новини від Intellias.

    Дякуємо за підписку!

    The best vacancies, are waiting for you!

    We picked vacancies that suit your skills!

    Good news!
    Link copied
    Чудові новини!
    Все вдалося.
    Погані новини!
    Щось пішло не так. Будь ласка, спробуй ще раз.
    This site is registered on wpml.org as a development site.