Ukraine

Push to Leave – додаток, який визначає компанії та бренди, що працюють в Росії

Stories
June 7, 2022

“Якось до мене прийшов з ідею Андрій, наш Java розробник та мій колишній тіммейт на одному з проєктів Intellias. Він запропонував зробити мобільний додаток, який зможе швидко ідентифікувати товар та компанію, які досі працюють в Росії”, – розповідає Роман, DevOps спеціаліст Intellias. –  Цей рух почався ще в 2014-му, коли люди відмовлялись купувати товари з 460-469 (тобто ті, які вироблені в Росії), тож ми вирішили продовжити.

Спершу я розповів про задум Соломії, Head of Digital Intellias. З нею я робив  інформаційний проєкт про підтримку України для наших клієнтів та партнерів. Так нас в команді стало четверо (четвертим став родич Андрія). Потім в одному з корпоративних чатів ми запропонували приєднатися до команди всім охочим”.

Так виникла команда з понад 10 спеціалістів, до якої потрапили не лише фахівці Intellias, але і їхні друзі та близькі. Спершу розробники запустили Телеграм-бот. У нього можна було завантажити фото або знайти бренд за назвою. Паралельно ж вечорами після роботи та на вихідних створювали додаток.

“Ми організували Kanban-дошку, я збирав різні вимоги, додав їх на борду. Щоп’ятниці ввечері ми зідзвонювалися, щоб мати над чим працювати на вихідні. Найлегшим було робити те, що ми вміємо робити і робимо добре. Найскладнішим було розібратись в домені. Ти приходиш з автомотів в рітейл і починаєш усе досліджувати з нуля”.

Втім основним челенджем стала робота зі штрих-кодами.

“Коли ми вирішили створити додаток, то взагалі не знали, як побудовані штрих-коди. Потрібно було розібратись, з яких частин вони складаються, як ідентифікувати штрих-код відносно компанії”, – розповідає Андрій, Java розробник Intellias. Ми знайшли купу різних баз, але всі вони були не повні та мали описаний тільки певний список продуктів. Втім нарешті нам вдалося відшукати потрібну. Є ще одна маленька хитрість, як допомагає швидше покрити велику кількість товарів, але залишимо в таємниці, щоб не дати можливість компаніям це обходити. Важливо додати, що ми користуємося лише публічними офіційними даними, аби не клеймити компанії”.

Довелося також визначати як працювати у випадку, якщо у власності одного виробника є декілька брендів.

“Є багато компаній, які допомагають іншим просувати на ринок той чи інший продукт у певній геолокації. У такому разі вони реєструють код на себе, а не напряму на компанію-виробника. У випадку, якщо користувач програми виявляє неточність, можна це легко заріпортати і ми на своїй стороні оновимо датасет в якнайшвидші терміни”.

Приблизно через 2 місяці додаток був готовий. Сьогодні завантажити його можна на Google Play та в App Store. Він дозволяє сканувати штрих-код товару та шукати компанію за пошуковим запитом. Зараз у базі трохи менше ніж 2000 компаній, які випускають тисячі різних товарів та мають різні бренди. Розробники будуть її збільшувати: “Кожного разу, коли хтось сканує товар, а його нема в нашій базі, ця інформація фіксується в додатку, і так ми можемо розширювати базу”, – пояснює Андрій, Java розробник. Також готують оновлення, які, поки не уточнюють, але інтригують, що ці апдейти можуть змінити культуру споживання в Україні.

Творці Push To Leave хочуть, аби їхньою розробкою користувались і за кордоном, тому планують цілу маркетингову кампанію. Наразі у додатку є 2 мовні версії (українська та англійська), а у червні до них приєднаються польська, німецька, шведська, французька, італійська та іспанська.

“Завдяки якісній геолокалізації, пропрацьованому інтерфейсу та основній меті, яку ми несемо, наша аплікація вже отримує позитивні фідбеки від користувачів на ринках Європи, Канади та США. Українці закордоном хочуть допомогти усіма можливими способами, тож вони також завантажують і користуються Push to Leave і при цьому допомагають нам наповнювати базу та ставати кращими, – розповідає Соломія, Head of Digital в Intellias.

Кожен із вас також може долучитися до промоції, завантажити аплікацію, залишити відгук на App Store і Play Market. А найважливіше – стати амбасадором бренду та бойкотувати російські товари, які досі є на полицях наших магазинів. Ми дуже сподіваємося і розраховуємо на вашу допомогу і підтримку. Все буде Україна!”.

На прохання творців додатку ми не будемо вказувати їхні прізвища, але обов’язково назвемо їхні імена. Dev-и: Ігор та Андрій; DevOps спеціаліст – Роман, iOS розробники: Максим та Микола; Android розробник – Роман, PR and Communications – Соломія, Design – Валерія, Translator – Юлія; Editors: Наталія, Люба, Ольга, Діана, Ольга, Соломія, Катерина.

Не пропусти цікаві історії!

Підпишись на нашу розсилку та отримуй новини від Intellias.

    Дякуємо за підписку!

    The best vacancies, are waiting for you!

    We picked vacancies that suit your skills!

    Good news!
    Link copied
    Чудові новини!
    Все вдалося.
    Погані новини!
    Щось пішло не так. Будь ласка, спробуй ще раз.
    This site is registered on wpml.org as a development site.