Ukraine

Менторство: як працює популярна система розвитку

Stories
August 2, 2022

Менторство – невід’ємна частина розвитку спеціалістів зі сфери IT та не тільки. Про те, як знайти ментора, яку користь приносить процес ментору і менті, та багато іншого розповідає Богдана Лугова, Training and Development Specialist в Intellias. 

Хто такий ментор і навіщо він потрібен?
Ментор – це людина з певними знаннями, якими вона готова ділитись і які ви б хотіли здобути. Це не вчитель і не репетитор. Ментор допомагає освоїти інформацію, дає поради та підказки, матеріали для самонавчання, але не вчиться замість вас. Ментор – це ресурс, який ви можете використати для полегшення свого входу в нову професію чи засвоєння нових навичок, але результат за навчання завжди несе менті. 

Опиши стосунки ментора і менті?
Вони зазвичай класичної структури: менті навчається, ментор допомагає з усім, що стосується навчання. Усі інші деталі залежать від ваших індивідуальних домовленостей в парі (час, періодичність зустрічей, конфіденційність, чи можна писати в позаробочий час тощо).  Результат від співпраці, звісно ж, більше залежить від менті, оскільки саме менті хоче підвищити/покращити якусь зі своїх навичок, тож, відповідно, має більше ініціювати, звітувати та займатись самонавчанням. 

Де знайти ментора?
Ментором-наставником може бути ваш вчитель у школі, батьки чи викладач з університету, до якого ви приходите за порадою. Але якщо ми говоримо про цільове менторство, достатньо знайти людину, яка володіє потрібними вам навичками та може та хоче полегшити ваш шлях до успіху.
Менторство добре працює, коли ваш ментор – це ваш колега. Тобто ви працюєте над одним проєктом або ж зі схожими обов’язками, а тому ви просите допомогти вам із засвоєнням нової експертизи; або ж ви прослухали якийсь курс чи лекцію і познайомились із лектором, тому також можете просити в нього допомоги та звертаєтесь час від часу із запитаннями.

Знайти ментора можна за допомогою Linkedin. Варто написати допис, у якому описуєте свою потребу і навички ментора, якого шукаєте. Часто це допомагає знайти потрібну людину. Якщо ж ні – спробуйте самостійно писати людям, які вас зацікавили. Стукайте в усі двері, якісь з них вам точно відкриють. 

Як зрозуміти, що людина підходить вам як ментор?
Якщо це людина, з якою вам комфортно спілкуватись і сприймати інформацію, ви розділяєте схожі цінності та відчуваєте, що вам хочуть допомогти, тоді вам пощастило – ви знайшли ідеального ментора! Основне з боку менті – бути відкритим з ментором, і якщо вас щось не влаштовує – повідомляйте про це. До прикладу, ви краще сприймаєте інформацію на практиці, а не в теорії, тому скажіть про це ментору, просіть практичні завдання. Якщо ви будете розуміти ваші очікування від співпраці та загалом від програми, а також проговорите це з ментором – співпраця відбуватиметься без казусів. 

Як писати менторові, щоб він погодився?
Щоб ментор погодився на співпрацю з менті, потрібно надати йому якнайбільше інформації про вашу потребу. Конкретизуйте, які саме скіли потрібно вивчити, щоб у ментора було розуміння, чи має він відповідну експертизу. Також завжди вдало спрацює мотиваційний лист, у якому можна додати деталі, де саме вам будуть корисні ці знання. 

Скільки часу триває менторство?
Час співпраці – це час, про який ви домовитесь з ментором. Потрібно розуміти, яку саме ціль ви хочете досягнути та скільки часу вам потрібно над нею працювати. В Intellias ми маємо приклад розподілу часу до вашої цілі:

– One skill (до 3 місяців) – цілеспрямована допомога з певної теми, щоб ви якомога швидше отримали одну нову навичку.
– Lift (3-6 місяців) – допомога у просуванні на вищу посаду відповідно до матриці компетенцій.
– Transform (3-6 місяців) – обмін знаннями та підтримка в отриманні нової професії в Intellias.

Як зробити менторство ефективнішим
Ефективнішим ваше менторство зробить вже готова оцінка компетенцій і розуміння своїх знань і прогалин, а також чітке розуміння кінцевої мети. Перша зустріч повинна допомогти вам скласти план на співпрацю, розуміти дедлайни, домовитись про періодичність зустрічей. Ефективне менторство – це коли ваша ціль проставлена відповідно до системи SMART і ви дотримуєтесь її від першого і до останнього заняття. Ментор може допомогти менті з написанням цілі, але від менті очікується постійна робота над її виконанням. 

Як стати ментором?
Якщо людина бажає стати ментором, вона може запропонувати допомогу менш досвідченим колегам самостійно. Часто у компаніях є менторські програми. В Intellias є така програма. В її основі закладено принцип «лідери вирощують лідерів». Ментори вдосконалюють і розвивають свої лідерські навички, допомагаючи іншим. Свій додатковий неробочий час менті витрачають на самонавчання, участь у тренінгах, виконання домашніх завдань тощо. Програма Mentorship підтримує професійну трансформацію, досягнення цілей і прискорює кар’єрне просування працівника в Intellias. 

Плюси для ментора:  

  • Здатність структурувати власні знання в технічних областях і зміцнювати softskills
  • Здобути репутацію учасника зростання компанії (контриб’ютора). Своєю чергою, це може позитивно вплинути на перегляд заробітної плати та її підвищення в майбутньому. 

 

Плюси для менті: 

  • Підвищення навичок відповідно до потреб проєкту
  • Бути під наглядом професіоналів у конкретній експертизі
  • Вдосконалення компетентності із перспективою кар’єрного підвищення

Не пропусти цікаві історії!

Підпишись на нашу розсилку та отримуй новини від Intellias.

    Дякуємо за підписку!

    The best vacancies, are waiting for you!

    We picked vacancies that suit your skills!

    Good news!
    Link copied
    Чудові новини!
    Все вдалося.
    Погані новини!
    Щось пішло не так. Будь ласка, спробуй ще раз.
    This site is registered on wpml.org as a development site.