Ukraine

Лютий довжиною в рік: як ми працюємо та допомагаємо країні

Stories
February 24, 2023

Сьогодні рік, відколи лютий перестав бути найкоротшим місяцем і триває уже 365 днів. Але він саме показав, що українці освітлять будь-яку темряву, об’єднають не лише свою країну, але й цілий світ і боротимуться, поки всі, кого ми любимо, знову будуть поряд.

У цьому блозі ми хочемо розповісти, яким складним, але невимовно важливим для команди був цей рік. Як ми навчились жити та працювати в умовах війни, як однією рукою писали код, а іншою шукали спорядження та готували їжу для українських захисників та захисниць.

Як працюють IntelliPeople під час війни

Евакуація команди

Всього за кілька годин після початку вторгнення перші автобуси з нашими спеціалістами та спеціалістками з Києва, Харкова та Одеси уже їхали до Львова та Івано-Франківська. У львівському офісі працював оперативний штаб, який зустрічав колег та надавав усю потрібну допомогу. Тим часом інша команда шукала для них тимчасові помешкання і відразу на автобусах відправляла у різні готелі, бази відпочинку у відносно безпечних районах. Чимало львівських IntelliPeople просто залишали ключі від своїх домівок для евакуйованих колег. Окрім того, ми організували автобуси для спеціалісток та дружин спеціалістів та їхніх дітей у Польщу. Там їх зустрічали у краківському офісі Intellias.

Дарія та Юля, наші викладачки англійської, перші два тижні війни буквально жили у львівському офісі: розселяли евакуйованих, допомагали з логістикою, розмовляли, заспокоювали й при цьому спали всього по кілька годин. 

Дарія пригадує: “Колеги навколо, навіть ті, кого я бачила вперше, робили усе можливе, щоб допомогти та заспокоїти не тільки мене, але й всю команду. Забрати з іншого міста не знайому тобі сім’ю і поселити в себе, навіть не розмірковуючи? Легко. Наварити величезний баняк борщу, таз гречки з м’яском і приїхати годувати всіх? Не проблема. Не спати майже три доби і стежити за автобусом, який їде в офіс? Усі це робили разом”.

Укриття як новий мітинг-рум

На сьогодні наша українська команда має можливість працювати як віддалено, так з офісів у Львові, Києві, Івано-Франківську, Ужгороді та Одесі. Віримо, що незабаром знову буде людно й у харківському офісі. Коли починається тривога, в наших центрах розробки відразу звучить відповідний сигнал і колеги можуть пройти в тамтешнє укриття або обрати сховище поряд з офісом. Також в наших офісах завжди є запаси води та їжі.

Головний український офіс Intellias розташований у Львові на місці колишнього цеху, тому укриття облаштоване з усіма потребами та вимогами безпеки. Бомбосховище стало не лише прихистком під час тривоги, але й новим мітинг-румом: тут є вай-фай, загальні та відділені робочі зони. В укритті ми проводимо стендап вечори, влаштовуємо різні лекції по психотерапії і навіть організували Андріївські вечорниці.

Великі проєкти Intellias на підтримку ЗСУ

16 лютого минув рік, відколи IntelliPeople посилено почали підтримувати ЗСУ. Ще до початку повномасштабного вторгнення ми ініціювали внутрішній збір на закупівлю дронів для благодійного фонду “Повернись Живим”.

Це був лише початок. Сьогодні ми доросли до власного благодійного фонду, а завдяки внутрішній краудфандинговій платформі наша команда долучається до різних зборів.

Маємо і великі постійні благодійні проєкти. Завдяки проєкту “Авто для захисників” ми придбали 54 авто для військових. 

Триває постійний збір коштів на спорядження для колег та їхніх близьких. Наразі зібрано понад 12 млн грн, за які ми придбили майже 300 одиниць різного екіпірування.

Окрім того, Intellias допомагає проєкту “SKY”, ініційованому Львівським IT кластером. . Головна його мета допомогти модернізувати повітряне командування «Захід», яке береже небо восьми областей заходу України. Компанія задонатила 1 150 000 грн на один VR симулятор для того, щоб сотні мобільних бригад сил протиповітряної оборони могли оперативно навчатись збивати ворожі ракети.

Ми інтегрували допомогу ЗСУ й у наш традиційний проєкт — “Екомобільне літо”, в рамках якого ми популяризуємо екомобільність. Як виявилось, електробайки можуть виконувати певні задачі найкраще за інші транспортні засоби, тому разом з усіма охочими ми зібрали кошти на 8 потужних електробайків. Перший з них уже виконує свої задачі на передовій, решта — прямують туди. 

Цього року Intellias виповнилось 20 років. Ця річниця була особливою, адже ми не приймали подарунки, а робили їх самі. Саме тому ми передали Благодійному Фонду Сергія Притули 5.5 млн гривень і придбали для наших захисників безпілотний авіаційний комплекс FlyEye. Він відправився допомагати нашим військовим у Херсонській області.

Восени ми ще раз об’єднали зусилля з цим фондом і разом з усіма українцями приєднались до збору на дрони-камікадзе. Окрім того, задонатили ще один 1 мільйон гривень та придбали машину швидкої допомоги, яка рятує життя наших військових  на передовій.

Завдяки донатам на машини та екіпу та щотижневому внеску компанії нам вдалось допомогти 104 унікальним підрозділам, а деяким із них по кілька разів.

Також наша компанія регулярно передає техніку та інше можливе обладнання на потреби різних підрозділів ЗСУ. Вже передали майже 400 одиниць техніки (ноутбуки, комп’ютери, монітори). 

Спільнота IntelliWomen ініційовала збір коштів на підтримку захисниць на передовій “Military uniform for women”. Нам вдалось зібрати 300 тисяч гривень на 50 комплектів зимової жіночої форми.    

За рік на нашій краудфандинговій платформі IntelliShare ми зібрали для ЗСУ понад 23  млн гривень на 16 кампаній. Ми — це 95% всіх спеціалістів та спеціалісток Intellias, які донатили бодай 1 раз.

Волонтерські історії IntelliPeople

Окрім корпоративних проєктів та внутрішніх зборів, з перших днів наші колеги почали самостійно організовувати власні ініціативи. Понад 100 IntelliPeople активно волонтерять: допомагають військовим з екіпіруванням, технічним обладнанням, гумдопомогою, автомобілями, тактичною медициною тощо.

Максим, Product Manager, у перші тижні війни усі гроші, які відкладав на ремонт щойно купленого будинку, витратив на тепловізори для ЗСУ. Потім через соцмережі організував постійні збори коштів. Постійно возив допомогу навіть у зону бойових дій. 

Тим часом Ярослав, Product Owner, ще до війни заснував благодійний фонд “Має значення”, який відновлював історичні будівлі в Маріуполі. З початком повномасштабного вторгнення займається допомогою як цивільним, так і військовим. 

Олександра, рекрутерка, На Дніпропетровщині волонтерить у кулінарному “батальйоні”. Лише за 4 місяці війни команда приготувала 150 000 млинців, 18 000 вареників і близько 2500 кг борщового концентрату. 

Окрім того, наші спеціалісти об’єднуються з колегами та створюють різні технологічні рішення, щоб пришвидшити нашу перемогу. Так вони створили мобільний додаток Puch To Leave, який може швидко ідентифікувати товар та компанію, які досі працюють в росії.

Щодня волонтерських історій більшає, а цифри, які є в матеріалі, ще на момент його написання уже були неактуальними. Адже ми дуже хочемо, щоб мобілізовані IntelliPeople, як і всі українці, якомога швидше повернулись додому та разом з близькими помандрували в Асканію-Нову, послухали Співочі тераси на Харківщині та пірнули у води Чорного моря в Криму.

Не пропусти цікаві історії!

Підпишись на нашу розсилку та отримуй новини від Intellias.

    Дякуємо за підписку!

    The best vacancies, are waiting for you!

    We picked vacancies that suit your skills!

    Good news!
    Link copied
    Чудові новини!
    Все вдалося.
    Погані новини!
    Щось пішло не так. Будь ласка, спробуй ще раз.
    This site is registered on wpml.org as a development site.