Ukraine

Капітан з двох великих літер – ІТ: історія Delivery менеджера Intellias, який підкорює моря

Stories
August 12, 2021

“Під час одного з походів у щоглу вдарила блискавка, знеструмивши та пошкодивши бортову мережу. На човні відключились або вийшли з ладу навігаційні прилади та рація. Ми опинились в сорока милях від берега, сліпі й німі”. Рятувати себе та ще з десяток людей довелось Максиму, Delivery менеджеру Intellias. Ця розповідь про нього. Але ми не будемо розказувати вам про його музичну кар’єру в одному з українських хорів, і цей текст не про те, як ще за студентства він заснував власну ІТ компанію. Не дізнаєтесь ви і про подорож Максима серцем Африки, в якій він провів цю зиму.

У цій історії буде багато моря, вітрил і зовсім не буде хліба…на Кубі. Почнемо нарешті. Максим – капітан. Він має ліцензію на керування парусними човнами до 24 метрів. В світі ця професія зветься «шкіпер», в Україні – «капітан». Різниця в нашій мові полягає в тому, що капітан керує колективом судна, а шпікер виконує палубну роботу. Максим робить і те, і те, тому правильніше називати його капітаном.

Максим закоханий у море і любить керувати різноманітною технікою. Якось керував навіть асфальтоукладачем.

Я хотів, щоб мої друзі мали можливість подорожувати під вітрилами, незалежно від матеріальних можливостей і вступив до однієї з київських морських шкіл, де можна отримати ліцензію шкіпера. Теорія коштує близько семи тисяч гривень, практика – півтори тисячі євро. Іспит ми складали в Тірренському морі. Стартували від Пйомбіно, що північніше Риму, а далі на острови Ельба – місце першого ув’язнення Наполеона I Бонапарта, та Корсика, де він народився.

Інструктор перевіряв теоретичні знання та практичні навички – знання вітрил, мотузок, швартування, вітрів, зірок і навіть хмар. Проте, найважливіша частина іспиту – безпека: порятунок на воді, екстрений зв’язок, користування протипожежним та рятувальним обладнанням, якого на кожній яхті близько двадцяти одиниць. Після отримання ліцензії я підвищував кваліфікацію в певних навичках на Київському морі”.

Парусне хобі зі слів Максима, в більшості людей закінчується після після здачі іспиту. Його ж історія тоді тільки почалась. У сезон Максим проводить на воді кожні вихідні і зараз будує власний катамаран, але у найбільші свої пригоди Максим вирушає не сам, а разом з екіпажем. Він орендує яхти і відправляється з охочими у тижневі або двотижневі круїзи. Ціна таких подорожей формується по собівартості, адже мета Максима – не заробіток, а нові знайомства, подорожі та пізнання нових країн.

“Про набір на круїз я оголошую на своїй сторінці в Фейсбуці. Вистачає тижня, щоб усі місця були зайняті. Кожного разу я обираю різні маршрути, тож за останні 2 роки ми відвідали: Іспанію (Майорка, Менорка, Ібіца), Грецію (Кіклади, Іонічне море, Саронічний залив та Егейське море), Куба і Ямайка в Карибському морі, Ельба, Сардинія і Корсика в Тірренському морі, Тенеріфе та Мадейра в Атлантичному океані. На вересень планую круїз в Хорватію та Чорногорію”.

Однак перш ніж відправитись у подорож, Максим ретельно аналізує майбутній екіпаж, адже десять днів на обмеженому просторі – це випробування для різних характерів. Має він також і певні ритуали – не голиться в перший день подорожі, а від бабусі успадкував звичку сідати «на доріжку». Втім море – це велика стихія, тому команда має бути готовою до всього.

“Під час одного з походів у щоглу вдарила блискавка, знеструмивши та пошкодивши бортову мережу. На човні відключились, або вийшли з ладу навігаційні прилади та рація. Ми опинились приблизно в сотні миль від берега, сліпі й німі. І тут, посеред океану, ти починаєш пригадувати астронавігацію, яку також викладали на курсах і визначати курс за зірками та компасом, пригадуючи останні координати й здмухуючи пил з паперових мап. Сталось це в поході з Лансароте на Мадейру, ну потрафило, вибрались”.

Ранок у круїзі починається приблизно о 10:00. Чергові готують сніданок, до прикладу, яєшню, додаючи місцеві смаколики: грецькі оливки та сир, іспанський хамон чи італійський тунець. В обід команда обирає красиве місце у морі і кидає якір. Усі купаються, засмагають, а чергові готують обід. Максим каже, що з їжею у круїзі проблем немає, якщо ти не на Кубі.

“Навесні дев’ятнадцятого року ми подорожували Кубою. Прийшли в магазин купити продукти, а з асортименту там лише консерви: горошок, кукурудза, консервований тунець і все. Питаєш за хліб у вівторок, а продавці кажуть – зайдіть в п’ятницю, можливо, тоді завезуть. І якщо в містах можна поїсти в ресторанах, на островах нормальне харчування доступне тільки в закритих готелях. Тоді я вирішив зайнятися рибальством. Проблема в тому, що купити снасті на Кубі також нереально. Ловити рибу мають право лише місцеві рибалки, які мусять здавати улов державі. Якось ми пливли біля острівка і через бінокля я побачив, що на березі є бар. Ми вирішили там пообідати. Заклад виявився зачиненим, а острів – безлюдним, але я побачив, що ззовні тераса бару прикрашена рибацькою сіткою. Одну з них я відчепив, і ми тиждень харчувалися з тої сітки дарами Карибського моря”.

Вечір у круїзі починається раніше звичайного. О 16-17 годині екіпаж швартується і сходить на берег, де гуляє містом, щовечора новим та вечеряє в затишних ресторанчиках, або на борту – залежно від настрою та особливостей тамтешньої кухні.
 

«Одне з найяскравіших видовищ, що вразить кожного починаючого яхтсмена – вечір в марині, себто порту, де стоять яхти. Сотні човнів на яких, запаливши свічки, вечеряють та насолоджуються дозвіллям щасливі люди. Ти йдеш цим морем вогників та посмішок, прислухаючись до скрипу канатів, і чуєш голос хвиль. В дитинстві я читав багато грецьких легенд і міфів, які майже завжди пов’язані з морем. Ця стихія чарівна, вона приваблює і закохує. Мурахи повзають під шкірою, коли стою за штурвалом? відчуваю енергію вітру в вітрилах та могутність хвиль, що несуть маленький човник назустріч пригодам».

Можливо, Максим і не знає, що робитиме завтра, зате план на найближчі десять років уже має – він хоче придбати вітрильник і відплисти в навколосвітню подорож. Ми ж можемо допомогти з планування тобі. Приєднуйся до нашої команди та вирушай в подорож разом з Intellias або ж і з Максимом) 

Не пропусти цікаві історії!

Підпишись на нашу розсилку та отримуй новини від Intellias.

    Дякуємо за підписку!

    The best vacancies, are waiting for you!

    We picked vacancies that suit your skills!

    Good news!
    Link copied
    Чудові новини!
    Все вдалося.
    Погані новини!
    Щось пішло не так. Будь ласка, спробуй ще раз.
    This site is registered on wpml.org as a development site.