Ukraine

Інженерні спільноти Intellias: як це працює

Stories
August 4, 2022

Дизайн спільнота Intellias

Кілька разів на рік перед тімбілдингом вони проводять певні челенджі, наприклад, дають завдання підфотошопити когось на загальне фото. Ті, хто зробив це найгірше, отримують покарання, наприклад, приносити колегам коктейлі на тімбілдингу або щоразу, відповідати котра година, якщо запитають. Такі розваги у дизайн-спільноти Intellias. Між собою колеги проводять різні челенджі, але це звісно ж фанова частина, головна мета ком’юніті набагато ширша. Спільнота включає вісім напрямків серед яких, зокрема, UI/UX, анімація, графічний дизайн.

Сьогодні дизайн-ком’юніті об’єднує більше сорока наших колег, які взаємодіють різними форматами: за допомогою техтоків, соцмереж та майданчиків типу Behancem, Dribbble. Двоє наших дизайнерів записують подкасти. Також є щомісячний дайджест. Спеціалісти обмінюються кейсами, історіями успіхів чи провалів, проводять воркшопи всередині компанії.

Один з найбільших проєктів спільноти почався ще 1,5 року тому. Усі, хто хотів здобути більше досвіду, могли створити щось спільне. І так постав мобільний додаток по догляду за домашніми тваринами. Він має допомогти власникам улюбленців знайти людину, яка може при потребі тимчасово взяти до себе вашу тваринку. Тобто всі, хто брав участь у створенні, можуть додавати цей кейс, собі в портфоліо

Сьогодні на рахунку ком’юніті 20+ техтоків, мітапів та проджект кейсів, спікерами яких стали 13 дизайн-спеціалістів, а ще в рамках спільноти написані 10 статей. Через війну кілька ініціатив, які мали стартувати в березні, зараз на паузі, наприклад навчання у Design School.

Андрій

 

керівник дизайн-спільноти Intellias

“Ми уже створили програму, підібрали викладачів і навіть потенційних студентів, але все довелося відкласти на невизначений період, — розповідає Андрій Статкевич, Head of Design Office Intellias, та керівник дизайн-спільноти. — З квітня ми знову повернулися до проведення техтоки та інтенсиви у форматі воркшопів. У наших подальших планах розвивати культуру навчання та інвестувати в постійний ріст членів ком’юніті. По-друге, це інвестиція в середовище, яке незалежно від подій у світі має залишатись дружнім, людським та сприятливим для взаємодії. Спільнота —  це люди, тому ми хочемо продовжувати розповідати не лише про робоче, а й про людей та їх досягнення”, — каже Андрій.

Інженерні спільноти Intellias: з чого все починається і як продовжується

Дизайн-спільнота — одна з найстарших в нашій компанії. Загалом же в Intellias сьогодні активно функціонують 15 спільнот, як технічного напрямку, професійного так і соціального: Java, .NET, Golang, Architecture, JavaScript, Design, Delivery Management, IoT, Business Analysis, Quality, PreSales, Marketing, Learning Experts, MOVA та IntelliWomen.

Розвиватися спільнотам та створювати їх в Intellias допомагає менеджерка інженерних ком’юніті:

Інна

 

менеджерка інженерних спільнот

“Починаю зі співпраці з центрами експертиз та паралельно шукаю людей-експертів в напрямку з тих, хто хоче зростати й шерити свої знання, залучати, мотивувати та розвивати інших й себе в експертизі, хто любить виклики та нове, і звісно не уявляє свого життя без нетворкінгу;) Окрім лідера, шукаю в таку команду контриб’ютора і, якщо є можливість, координатора, які активно долучаються до розвитку спільноти, — пояснює Інна, менеджерка інженерних спільнот Intellias.  — Разом із цими людьми ми створюємо так звану Core Team і визначаємо проблематику та цінності ком’юніті, як для членів спільноти, так і для бізнесу в цілому. Далі, ми вивчаємо нашу аудиторію, плануємо, як краще залучати її до активностей, які формати їм будуть цікаві, шукаємо спікерів чи спікерок для подій і створюємо юзер-френдлі простір, бо однією із невидимих, але важливих чинників успіху будь-якої спільноти є емоційна складова”.

Також Інна допомагає з анонсами подій, особливо, коли спільнота тільки запускається та з іншими організаційними нюансами, збирає фідбеки учасників, а ще робить кожну спільноту унікальною — допомагає Core Team-ам саме у їхніх планах реалізації, створенні візуальної айдентики: логотип, колористика ком’юніті та інше.

Golang спільнота Intellias

Для Golang спільноти — це особливо важливо, адже з’явилась вона лише восени минулого року. Її інженери створили завдяки нашому порталу Career Hub (на ньому ж спеціалісти також можуть всього однією кнопкою також заріквестити релокейт, перегляд зарплат або зголоситись бути спікером чи ментором тощо):

Віктор

 

керівник Go спільноти

“Колись я був учасником такої спільноти в іншій компанії, тож уявляв, як таке ком’юніті може функціонувати. Зараз у нашій спільноті 52 людей: частина з них працює в Golang, частина наразі цікавиться цією мовою, — розповідає Віктор, Golang Engineering Lead та очільник Go спільноти. — На початку, більшість у спільноті були знайомі між собою раніше. Я колись також привів в Intellias кілька колишніх колег. Зараз ми в процесі розробки документації. Також будемо розробляти кар’єрний план для тих, хто хоче розвиватися у професії”.

Наразі Golang спільнота працює у декількох форматах: надсилає новинний дайджест її учасникам і раз на 2 тижні спеціалісти зідзвонюються, щоб обговорити новинки,  конференції, події та статті у світі Go. Зібрану інформацію модератор надсилає  заздалегідь, аби на онлайн-зустрічі усі змогли її обговорити. Також ком’юніті встигло провести 2 мітапи всередині компанії (теми: Go application in Azure infrastructure; Profiling Golang applications using PPROF).

“Інженерні спільноти — це перш за все контакти, вони дають тобі зрозуміти, що ти не сам у своїй спеціальності і можеш запитати в колег про щось, попросити робочу пораду. Іноді це може зекономити дні роботи. До прикладу, в нас є дуже сильне українське Go ком’юніті, я не міг 2 дні вирішити одну проблему, написав у цю спільноту і колега допоміг мені всього за 30 хв все з’ясувати. До того ж ти слухаєш, як колеги діляться досвідом, заражаєшся крутими людьми, ідеями, включаєшся у професійні перегони. І звісно ж в тебе залишаються люди, які можуть тобі потім допомогти в кар’єрі”, — резюмує Віктор.

JavaScript спільнота Intellias
Ділиться успіхами у JS спільнота Intellias. Вона виникла приблизно рік назад. За цей час тут провели 8 техтоків, ось теми кількох з них:
“Errors Which Can Spoil Frontend Developers Life”
“DynamoDB: The art of single table design”
“Effective design on server JS”
“E2E Testing for Devs”
“Web accessibility for All”

JS ком’юніті покриває такі категорії як NODE.JS, REACT JS, VUE.JS, NEST.JS, REDUX, ANGULAR, NEST JS, CSS HTML, TYPESCRIPT.

Ілля

 

керівник JS спільноти

“Спільнота — це можливість проявити та зарекомендувати себе в компанії, покращити навички публічного виступу та можливість знайти однодумців”, — переконаний Ілля, керівник JS ком’юніті.

Кожна спільнота має власну сторінку у корпоративній онлайн-бібліотеці знань. У профайлі JS ком’юніті є корисні посилання на матеріали, ресурси, учасники розповідають про плани спільноти, мету ком’юніті та формати, як з ними співпрацювати.

Інженерні спільноти Intellias: плани на 2022

Цього місяця JS спільнота готується провести в укритті львівського офісу Intellias безплатну серію JavaScript мітапів на підтримку ЗСУ. Перед Golang ком’юніті зараз стоїть великий виклик – організація безплатних курсів по Go для всіх охочих (а таких зареєструвалося понад 450 осіб).  Також планують запустити й внутрішню програму по Golang. Плани є і в дизайн-спільноти. Цього року спеціалісти хочуть кликати на внутрішні мітапи відомих колег-спікерів ззовні. Тим часом Інна, менеджерка інженерних спільнот, активно працює над тим, щоб цього року в Intellias з’явилися нові ком’юніті і резюмує:

“Спільнота — це вільний простір, куди може прийти будь-яка людина з компанії з будь-яким досвідом й знайти відповіді, поділитися знаннями, прокачатися, протестити свою ідею. Спільнота дозволяє підтримувати технічні навички, розвивати soft skills і роботу з людьми. Ці ком’юніті — невід’ємна частина культури ІТ компаній, яка допомагає ще й приводити в команду нових крутих спеціалістів”, — переконана Інна.

Не пропусти цікаві історії!

Підпишись на нашу розсилку та отримуй новини від Intellias.

    Дякуємо за підписку!

    The best vacancies, are waiting for you!

    We picked vacancies that suit your skills!

    Good news!
    Link copied
    Чудові новини!
    Все вдалося.
    Погані новини!
    Щось пішло не так. Будь ласка, спробуй ще раз.
    This site is registered on wpml.org as a development site.