Ukraine

Хто такий бізнес-аналітик: про напрямки в БА і корисні ресурси на тему

Юлія Глушко
Stories
January 11, 2021

Якщо загуглити визначення бізнес аналітика, більшість відповідей зводяться до приблизно такого формулювання – спеціаліст/ка, що працює з вимогами. Ніби вичерпно і просто, правда ж? Якби не дрібна (а насправді – велика) деталь. Поняття «працювати» в цьому випадку може означати різне. В залежності від того, що вкладають в цей термін, формується очікування від аналітика. І його/її спеціалізація.

Почнімо з визначення загальних завдань та вмінь, що об’єднують аналітиків будь-якого спрямування та рівня.

Завдання бізнес-аналітика

Базовий чек-лист виглядає отак:
– виявити проблему, яку необхідно вирішити
– сформувати концепцію рішення
– сформувати технічне завдання з описом вимог
– налагодити і підтримувати комунікацію між стейкхолдерами в процесі розробки (і навіть з тими, які – опираються).

Які софт скіли потрібні бізнес-аналітикам?

Попри різноманітність практик бізнес аналізу і сфер їх застосування, є обов’язкові вміння, без яких спеціаліст/ка не зможе виконувати свою роботу, а це:

аналітичне мислення
Про що це? Спеціаліст/ка вміє проводити аналіз вхідних даних, порівнювати показники (а перед тим зрозуміти, що з чим порівнювати), знайти причинно-наслідкові зв’язки.

критичне мислення
Дуже важливе вміння, без якого аналітик не аналітик. Вміти побачити прогалину в логічному ланцюжку і задати правильне питання (найчастіше питання БА звучить як варіації на “щоб що?”), бути уважним до деталей, вміти пріоритезувати.

системне мислення
Вміти структурувати дані, бачити за елементами систему, розрізняти основні і другорядні елементи.

комунікувати і домовлятися
Аналітик, який мовчить, напевне, вмер або не аналітик. Навик правильної і чіткої комунікації з усіма сторонами процесу є надважливим, адже без цього не буде ні вхідних даних, ні коректного розуміння проблематики і вимог, ні хорошої роботи з командою. Вміння бути інформаційним містком між стейкхолдерами проєкту і переконуватися раз за разом, що всі сторони розуміють кожен з елементів однаково – це велика частина роботи БА.

постійно навчатися
Без цього навику, на мою думку, будь-якому спеціалісту вижити важко. Саме для бізнес-аналітика – це критично важливе вміння. Можна бездоганно знати техніки аналізу і крізь сон цитувати правила роботи з вимогами, але якщо відстати в розумінні галузі чи пропустити нові рішення на ринку, то цінність роботи для клієнта втрачається. На аналітика не можна вивчитись раз і на все життя, ним можна просто бути і весь час вчитися (звучить страшно, але, повірте, це весело :))
Отже, загалом портрет бізнес-аналітика окреслили. Тепер спробуємо розібратися, якими завданнями можуть різнитися спеціалісти в цьому напрямку.

  • Business analyst

Уявімо, що є замовник, який хоче зробити продукт. Є команда розробників, які готові втілити мрію замовника. В такій ідеалістичній картині важливо точно зрозуміти, зібрати та описати вимоги до продукту, описати їх в зрозумілому для розробників форматі (а іншими словами – створити технічну специфікацію) і протягом всього процесу розробки продукту описувати крок за кроком завдання і вести комунікацію з клієнтом та командою. Для цього потрібен бізнес аналітик (Business analyst), якого ще можуть називати ІТ бізнес-аналітик. Власне, найчастіший запит на ринку ІТ саме на аналітика такого типу. Але і тут слід очікувати вужчі спеціалізації. Позаяк такий спеціаліст має добре розуміти домен клієнта, то різнитися вони будуть залежно від досвіду роботи в тих чи інших галузях.

  • Business Process analyst

А ось інша ситуація: скажімо, є компанія, яка хоче оптимізувати свою діяльність. Ніби все працює, але хочеться краще і ефективніше. Треба зрозуміти, за рахунок чого можна впровадити покращення і яким воно може бути. В такій ситуації завданням аналітика буде вивчити бізнес-процеси, знайти проблемні місця і запропонувати рішення. Такого аналітика ще називають Business Process analyst.

  • Data analyst

Ситуація – для прийняття рішення необхідно проаналізувати великі об’єми даних. Для цього необхідні навички роботи з базами даних, вміння робити кількісні дослідження, візуалізовувати інформацію. І з цим прекрасно справиться аналітик по роботі з даними (Data analyst). Аналітики по роботі з даними, як правило, зосереджуються на дослідженні та візуалізації даних з більш просунутими позиціями. Вони намагаються знайти та пояснити залежності і закономірності за допомогою статистичних моделей. Також бувають випадки, коли такі аналітики створюють звіти або розробляють показники для вимірювання ефективності бізнесу (ключові показники ефективності). Хоча це традиційно більше завдання бізнес-аналітика.

  • System analyst

Бувають запити на спеціалістів, роль яких загалом збігається з описом ролі бізнес-аналітика, але з акцентом на технічні рішення. Їх можуть називати системними аналітиками (System analysts). Такі аналітики часто є зв’язком між технічними експертами та бізнесом. Іноді вони самі виступають як технічні експерти (тоді про них говорять як про solution architects). Системний аналітик зазвичай володіє технічними знаннями і може провести детальний аналіз технічних рішень та протестувати їх, щоб переконатися, що вони відповідають бізнес вимогам.

  • Business Intelligence (BI) analyst

Тим часом Business Intelligence (BI) аналітик є майстром усіх методів та концепцій у сфері Business Intelligence (а це – про збирання, зберігання і аналіз даних, що утворюються при діяльності організації/бізнесу). Такі професіонали добре оперують інструментами звітування, SQL та знають концепції Big DataBI.

  • Business analysis consultant

Якщо компанія планує створити новий продукт чи розширити існуючий, то якісний аналіз ринку, пошук можливостей для розвитку, аналіз конкурентів та самого бізнесу можуть бути не просто корисними, а забезпечити успіх всього задуму. Такого типу аналіз робить аналітик, якого ще можна зустріти як консультанта в сфері бізнес аналізу (Business analysis consultant). Частково такі функції виконує і аналітик, який працює на Discovery phase. Це частина проєкту, яка передує плануванню, оцінці і розробці проєкту. Вона має на меті вияснити проблему, оптимальний шлях вирішення, користувачів рішенням, межі проекту (scope), тощо.

Ресурси про бізнес-аналітику

Від компанії до компанії, від проєкту до проєкту назва ролі бізнес-аналітика може змінюватися і навіть не завжди співпадати по функціях. Це цілком нормально, особливо в сфері, яка розвивається зі швидкістю світла.

Хороший спеціаліст завжди розумітиме основу БА і знатиме, як застосувати інструменти залежно від потреб проєкту. А чудовий спеціаліст ще й постійно вчитиметься і шукатиме нового. Читайте професійну літературу, шукайте вебінари, обмінюйтеся досвідом з колегами – помічним є все, що допоможе вам отримати нові знання.Ось моя підбірка інфоресурів, яка допоможе освоїти бізнес-аналіз.

Подкасти:
Mastering Business Analysis
BA Academy Voice of the Community podcast
IIBA podcast
BA Coach podcast
Analytics on Fire
The Adrian and Joe Show – Riffs About Business Analysis and Change

Книги:
Business Analyst’s Mentor Book: With Best Practice Business Analysis Techniques and Software Requirements Management Tips (Emrah Yayici)
Software Requirements (Karl Wiegers)
Seven Steps to Mastering Business Analysis (Barbara Carkenord)
Business Analysis Techniques: 99 essential tools for success (James Cadle)

Онлайн-ресурси:
http://www.iiba.org/

https://www.bridging-the-gap.com/

rel=”nofollow”https://www.batimes.com/

https://www.modernanalyst.com/

https://www.thebacoach.com/

Не пропусти цікаві історії!

Підпишись на нашу розсилку та отримуй новини від Intellias.

    Дякуємо за підписку!

    The best vacancies, are waiting for you!

    We picked vacancies that suit your skills!

    Good news!
    Link copied
    Чудові новини!
    Все вдалося.
    Погані новини!
    Щось пішло не так. Будь ласка, спробуй ще раз.
    This site is registered on wpml.org as a development site.