Ukraine

Golang курси IntelliStart: як це працює

Stories
September 22, 2022

“В мене є добрий товариш дитинства, який навчався в університеті на технічній спеціальності. Але зрештою він не працював за спеціальністю. Під час війни втратив роботу і виїхав з Харкова.  У мене вже було кілька спроб його затягнути в ІТ, і в березні зародилась ще одна думка. Тоді я почав думати й про інших людей, які через війну втратили роботу.

З початку війни ми усі активно волонтеримо та допомагаємо. Тож, порадившись з колегами, вирішили перенаправити цю допомогу в русло, яке ми добре знаємо. Так виникла ідея створити Golang курс. Ми запустили набір наприкінці травня і всього за кілька днів у нас вже було близько 450 заявок. Серед низ навіть наші колеги Intellias інших спеціальностей, — розповідає Віктор, Go Engineering Lead.

“Go — це мова програмування, розроблена корпорацією Google у 2009 році. Її друга назва Golang — скорочення від Google language.

Таким чином ми запустили новий курс в рамках IntelliStart. Це нас постійний проєкт, в якому ми організовуємо різні освітні курси для людей, охочих почати ІТ кар’єру.  Go курс поділили на дві частини теоретична та практична. Лекції відбувались двічі на тиждень у вечірній час по 2-3 години.

Окрім того, студенти за словами Віктора отримували домашні завдання:

“Домашні завдання були підв’язані до лекцій. Наприклад, була лекція по алгоритмах, де ми просили намалювати блок-схеми, описати алгоритми для тих чи інших дій. На лекції про GitHub ми попросили всіх створити репозиторії, вирішити якісь конфлікти по файлах тощо. На деяких етапах були тестові завдання, треба було написати програмку, ми проходили в репозиторії та залишали коментарі та поради”.

На певних етапах частину студентів, яка не виконувала домашнє завдання, відраховували, але викладачі продовжували ділитись з ними корисним:  

“Всі записи лекцій ми кидали у відкриті канали курсу. Щоб ті, кого ми відсіяли, могли рухатись своїм темпом. Також ми ділились ресурсами, посиланнями, різними джерелами, відео та статтями. Водночас намагались давати поради та відповідати на усі запитання які прилітали” , — говорить Віктор.

А далі почалась практична частина курсу. Всі студенти отримали велике тестове завдання та мали пройти інтерв’ю:

“Ми проводили інтерв’ю, щоб зрозуміти мотивацію. Ми не хотіли брати найсильніших, а тих, в кому бачимо найбільшу мотивацію і кому потрібні наша допомога. Кільком людям ми пояснили, що в них достатньо знань і тепер вони можуть рухатись своїм шляхом і навіть шукати роботу. Вони сприйняли це позитивно. Навіть ті, хто не зміг виконати тестове завдання йшли з курсу, писали нам приємні слова. Мовляв, ми показали їм, що не все так складно, як здається, або дякували за допомогу. Нам було неймовірно приємно”, — продовжує Віктор.

У практичній частині курсу не одна, а дві групи. Одну з них, більш досвідчену, викладачі не ведуть повністю, а менторять на певних етапах. Вони отримали проєкт, над яким працюють, і рухаються паралельно з основним потоком. Завдання студентів   створити платформу, яка буде перевіряти код на правильність.

Загалом курс ведуть четверо спеціалістів Intellias:

В одного з викладачів Андрія досвід викладання почався ще у школі. Паралельно зі школою він відвідував заняття з програмування і, бувало, підміняв вчителя. На попередній роботі також час від часу менторив та допомагав колегам-джунам.

“ У рамках нашого Go курсу я готував лекції про алгоритми та блок-схеми, про функції  мові програмування, про складні типи та об’єктно-орієнтоване програмування. Загалом маю пристрасть до того, щоб навчати людей та щось їм пояснювати”, — ділиться Андрій, Senior GOlang розробник. До речі, про Андрія на нашому блозі є окремий матеріал. Окрім викладання, його хобі — літаки.

А тим часом студенти курсу продовжують свій політ. За словами Віктора попереду ще 1,5 місяця навчання, тому Віктор завершує нашу розмову такими словами: 

“Коли я кликав хлопців взяти участь в організації курсу, то говорив, що їм доведеться витрачати всього по кілька годин на тиждень в роботі над проєктом. На сьогодні, кожен витратив, думаю, щонайменше 100 годин на лекції, підготовку чи перевірку завдань. Я щасливий, що зміг знайти таких людей в нашій спільноті і безмежно вдячний за їхню участь. Окрема подяка Олені Янішевській, яка організаційно з усім допомагає”. 

Не пропусти цікаві історії!

Підпишись на нашу розсилку та отримуй новини від Intellias.

    Дякуємо за підписку!

    The best vacancies, are waiting for you!

    We picked vacancies that suit your skills!

    Good news!
    Link copied
    Чудові новини!
    Все вдалося.
    Погані новини!
    Щось пішло не так. Будь ласка, спробуй ще раз.
    This site is registered on wpml.org as a development site.