Ukraine

День із життя IntelliPeople: Scrum Master

Stories
January 13, 2023

Цього разу розповідаємо про день із життя нашої Scrum Master – Юлії Демидюк. Як минають робочі будні та без чого не обходиться жоден день скрам-мастера? Читай детальніше у статті. 

У будь-які день тижня та пору року мій ранок завжди стартує із чашечки запашного зеленого чаю. Лише після цього я можу повноцінно починати свій день та очікувати… неочікуваного. Можливо, це звучить трохи гучно, проте так і є насправді. 

Ранок скрам-мастера – це не дотримуватися запланованого до хвилини графіку, а відкривати та реагувати на нові ситуації, які виникають на додачу до твоєї попередньої адженди. Як-то кажуть: be/live Agile. 

Проте повернімось до справ наземних. Опісля ранкових ритуалів я готую своє робоче місце. У офісі чи вдома, поруч зі мною завжди мають бути записничок, ручка, вода та чашечка чаю. За роботу берусь десь за годину до дейлі синку команди. Протягом цього часу я займаюсь наступним: 

  • Переглядаю календарі – свій календар, щоб звіритися з розкладом дзвінків, а також календар відсутностей, аби не турбувати когось під час відпустки чи сікліву. 
  • Перевіряю поштову скриньку. 
  • Проглядаю загальні робочі чати та action-поінти, які записала на сьогодні. 

Розпочинається робочий день команди із традиційного дейліка. На ньому я слухач, тому спостерігаю за ефективністю синку та відслідковую патерни і консерни, які треба опрацювати. Це один із моїх найулюбленіших дзвінків дня, адже це те, що драйвить плани команди (як і твої) на увесь день.  

Без чого я не можу уявити свого робочого дня? Точно без комунікації. Адже сила скрам-мастера не лише у знаннях, а й у soft skills. Ми навчаємо та коучимо як команди й організації, так і індивідуальних спеціалістів. А паливом для мене завжди є результат. Особливо, коли бачиш, як твоя робота допомагає іншим гармонійно досягати своїх цілей і щоразу переусвідомлювати їхню цінність.  

А зараз погляньмо, які мітинги я зазвичай маю:

  • Daily. Без дейлі ранок не ранок, хіба що це вихідний. Команда обговорює свій прогрес, а також план роботи відповідно до Sprint Goal. Задача скрам-мастера – максимально фасилітувати цей івент. Зі зростанням зрілості команди потреба у фасилітації скрам-мастером поступово зникає. 
  • Team meeting. У режимі віддаленої роботи дуже важливо робити коротенькі синки із командою, щоб потеревенити за чашечкою кави/чаю. І, звісно, не забуваймо про 1:1 із членами команди. 
  • Scrum of Scrums. Це щоденний синк із усіма скрам-мастерами проєкту, у межах якого ми обговорюємо:

 

  • Блокери чи залежності між командами 
  • Робочі питання з командами  
  • Peer-to-peer допомога 
  • Організаційні апдейти 

Залежно від прогресу спринта скрам-мастер фасилітує наступні івенти: 

  • Sprint Planning. Це час для всієї команди спланувати свою роботу на спринт відповідно до поставленої Sprint Goal. 
  • Sprint Review. Команда разом зі стейкхолдерами переглядає результати виконаної роботи. На мітингу обговорюють, як покращити результати. Залежно від цього команда редагує свої майбутні плани. 
  • Integrated Sprint Review – зустріч, на якій зовнішнім стейкхолдерам – кінцевим користувачам, показують повний флоу продукту. На цю зустріч збираються усі команди, які брали участь у розробці.  
  • Sprint Retro. Це внутрішньокомандний мітинг, на якому команда обговорює, як минув спринт, які були успіхи та поразки, а також вивчені уроки.   Для скрам-мастера є важливим правильно зафасилітувати ретро, адже команда має почувати себе комфортно, щоб бути повністю відкритими та справді сфокусуватись на “покращеннях” без огляду на особистості чи blame job. Зазвичай одразу після Sprint Review я готую ретро дошку. Під час рев’ю можна фінально простежити, як минув спринт, настрій команди та підібрати необхідні інструменти для потреб команди саме в цей спринт. 

Мітинги завершились, і виникає питання: а що Scrum Master робить поміж командними мітингами? Запроваджує та підтримує Scrum Framework. Тут немає ідеального покрокового плану, усе дуже залежить від команди. А роль scrum-мастера – шукати проблемні місця і допомогати покращувати процеси. Для цього я проводжу коучинг-сесії та вчу учасників команди бути самостійними. 

 Невід’ємною частиною роботи чи то з командою, чи то із організацією є тренінги та воркшопи: про Scrum, Roles and responsibilities, Agility тощо. Так, це не є щоденна робота, проте це відправний пункт у будь-якій work journey. Адже на тренінгах ти знайомишся зі світом можливостей та існуючих підходів, які пізніше опанують команди із підтримкою Scrum-мастера. Зокрема, у межах нашого проєкту ми регулярно реалізуємо воркшопи раз на 2 місяці, а також щомісячні тематичні тренінги. 

Не пропусти цікаві історії!

Підпишись на нашу розсилку та отримуй новини від Intellias.

    Дякуємо за підписку!

    The best vacancies, are waiting for you!

    We picked vacancies that suit your skills!

    Good news!
    Link copied
    Чудові новини!
    Все вдалося.
    Погані новини!
    Щось пішло не так. Будь ласка, спробуй ще раз.
    This site is registered on wpml.org as a development site.