Ukraine

Англійська дистанційно: як ефективно викладати мову онлайн

Stories
February 5, 2021

Кожен спеціаліст Intellias має можливість відвідувати безкоштовні курси англійської в межах компанії. Новачкам пропонують пройти тест, який визначає рівень англійської. На основі цих результатів і формуються навчальні групи.

З початком карантину заняття стали дистанційними. У цьому матеріалі троє наших викладачок розповідають, як адаптовувались до змін викладання та діляться порадами, як ефективно вивчити англійську онлайн.

Марія Абрютіна

 

Викладачка курсів англійської в Intellias

Навчальний план або так звану “course retrospective” студенти створюють разом з викладачами. Для цього ми икористовуємо ideazboard. Під кожен урок ми розробляємо презентації. Іноді у нас бувають дискусійні уроки. Теми для них обирають студенти.  

Усі основні та додаткові навчальні матеріали для домашніх завдань ми зберігаємо на Google Classroom.Тут завжди можна повторно пройти матеріал, все структуровано, немає необхідності зберігати все на робочому комп’ютері, а скористатись ресурсом можна зі зручного вам пристрою.

В кінці кожного уроку учні отримують The Takeaway – основні пункти пройденого матеріалу. У разі, якщо хтось не зміг доєднатись до уроку, вони можуть переглянути основну інформацію в Microsoft Teams і детальніше ознайомитись з лексикою та граматикою в Google Classroom. Окрім того, в кінці кожного уроку вони отримують домашнє завдання.

Google Forms ми використовуємо, аби перевірити знання студентів. Це доволі швидкий спосіб, до того ж ми можемо надавати фідбеки студентам. Як ми дізнаємось, що студентам подобається або не подобається у курсі? Використовуємо Office Forms. Там запитуємо про рівень задоволеності та збираємо ідеї для майбутніх курсів.

Мовна школа в Intellias використовує максимальну кількість доступних ресурсів для того, щоб кожен спеціаліст, не зважаючи на позицію чи кількість вільного часу, міг виділити хоча б 15 хвилин для того, щоб  вивчити чи повторити якісь правила англійської граматики чи лексики. У нашій внутрішній соцмережі Yammer ми створили форум, на якому обговорюємо типові помилки, ділимось відео з Youtube або просто цікавинками, пов’язаними з вивченням англійської.

Використовуємо різні Youtube канали на кшталт Vox videos або BBC ideas. Інформація на них не лише легко і цікаво засвоюється, а й подана зрозумілою англійською. Щотижня всім спеціалістам компанії ми надсилаємо на пошту Newsletter з корисними статтям про вивчення іноземної мови.

Ну і, звісно, маємо колекцію різних онлайн-ігор. Наприклад, вгадуємо, про яку картинку йдеться за асоціацією іншої людини. Також граємо у класичну “Never have I ever…”. Онлайн гра/змагання Kahoot дає змогу нашим студентам не лише перевірити здобуті знання, а й навчити новому у невимушеній манері. Переможцям тесту ми надсилаємо онлайн-подарунок – стікери у чат навчальної групи. Ми малюємо онлайн, вчимо слова в Quizlet. Карантин навчив нас по-іншому дивитись на вже існуюючі рішення для навчання. 

Марта Дрик

 

Викладачка курсів англійської в Intellias

Перед кожним уроком я пишу план заняття у нашому чаті. Туди ж надсилаю матеріали та посилання, які ми будемо опрацьовувати. В кінці уроку розбираємо зроблені під час нього помилки, пояснюю різницю між деякими словами, тренуємо правильну вимову слів тощо.

Використовую Kahoot для перевірки засвоєної граматики. На початку уроку можемо грати в Alias: кожен отримує по 6 слів, які має пояснити за хвилину. У Тaboo game потрібно пояснити одне слово, але на картці є 5 слів, які заборонено вживати, аби його пояснити. Guess the category: студенти мають вгадати, до якої категорії належать слова в одному рядку. Іноді ділимось трьома англійськими словами, які кожен дізнався впродовж тижня з різних джерел.

Намагаюсь використовувати в уроці якомога більше візуальних елементів. Спершу дивимось відео, потім окремо вирізаю деякі слайди, і ми додатково обговорюємо їх. Також вирізаю заголовки новин, а студенти припускають, про що може йтись в новині. Коли обговорюємо кінець року: дивимось підсумки року у світі і передоходимо до особистих досягненнь, фейлів та планів. У мене є список запитань для цієї теми, кожен обирає, на які хоче відповісти.

Граматику пояснюю з допомогою фотографій grammar timelines і даю схеми побудови граматичних структур. Роблю обговорення до теми уроку, використовуючи в питаннях key vocabulary – це ключові слова, які використовуються для розмови на певну тему. Наприклад, якщо тема коронавірус, то це contract a virus, contagious disease, self-isolation, quarantine

Мені здається, що особистість викладача відіграє дуже велику роль у навчанні. В умовах дистанційних уроків він має не лише якісно викладати матеріал. Викладач є підтримкою для студентів, кожному хочеться отримати шматочок індивідуальної уваги. Особливо це важливо в умовах ізоляції. Іноді студенти приходять не за англійською, а за тим, щоб поговорити з іншими людьми.

Наталія Перун

 

Викладачка курсів англійської в Intellias

У проведенні занять роблю наголос на інтерактивність, намагаюсь максимально занурити студентів у автентичний мовний матеріал, дискусії підкріплюю візуальними опорами, приділяємо увагу точності, але водночас природності мовлення. Завдяки Zoom ми навчились ефективно створювати атмосферу фізичної присутності на уроці. Ось кілька прийомів, які зараз активно використовую:

Інтерактивна дошка. Розширює можливий асортимент завдань, над якими можна працювати, додає наочності, відчуття гри. Наприклад, можна поєднувати половинки слів, речень, асоційовані ідеї. Можна закріплювати активну лексику, створюючи групою миттєві історії (instant stories) з переліку активних слів/висловів над якими в цей момент працює група.

Робота в парах та мінігрупах. Так ми можемо збільшити час, коли студенти не лише слухають, але й практикують мову під час уроку. Окрім того, не всі хочуть вмикати камеру, а зробити це в окремій кімнаті з колегою буває легше. Та й зворотній відлік часу для сесійних зал, стимулює працювати швидше.

Внутрішній чат. Дає можливість учасникам надіслати повідомлення викладачу, не відволікаючи інших учасників. Наприклад, таємно повідомити, що відійшли на декілька хвилин, чи пішли по каву і залишити значок горнятка з кавою. Тепло так, по домашньому.

Можливість відтворювати відео та аудіо. Це можна робити одразу з викладацького комп’ютера, без необхідності надсилати учасникам лінк та чекати, коли всі переглянуть необхідний уривок. Тож тут ми можемо швидко разом пропрацювати відео/аудіо матеріал, користуватись паузами, перемотування та повтором, підсумовувати побачене опираючись на окремі стоп-кадри та висувати припущення про подальші події чи думки у відео переглядаючи окремі майбутні кадри.

Демонстрація екрану. Це чудова можливість викладачеві в режимі реального часу показати, як використовувати онлайн ресурси і навчити учнів вчитись. Наприклад, як шукати інфо, як перевірити можливе використання чи написання певного вислову чи слова, його існування, як працювати із словниками, на що звертати увагу, і зрештою таки подолати страх використання тлумачних словників і забути про переклади. Тут же є необмежений доступ до автентичного мовного матеріалу, і ми можемо разом пізнавати світ навколо через англійську.

Не пропусти цікаві історії!

Підпишись на нашу розсилку та отримуй новини від Intellias.

    Дякуємо за підписку!

    The best vacancies, are waiting for you!

    We picked vacancies that suit your skills!

    Good news!
    Link copied
    Чудові новини!
    Все вдалося.
    Погані новини!
    Щось пішло не так. Будь ласка, спробуй ще раз.
    This site is registered on wpml.org as a development site.