Ukraine

25 років Java: про культову мову програмування в історіях спеціалістів Intellias

Stories
May 22, 2020

Java виповнюється 25 років. З нагоди річниці культової мови програмування наші джавісти розповідають, чому вони обрали таку спеціальність та за що люблять свою роботу. А ще ми запитали, чому Java продовжує залишатись однією з найпопулярніших мов програмування та що потрібно знати сучасному Java-розробнику.

Роман Тимошук,
Java Engineering Lead, Львів

“З 2008 по 2011 рік я розробляв веб-рішення на базі PHP, JavaScript/jQuery, MySql та Ruby on Rails. У 2011-му я потрапив у команду німецької компанії, яка займається розробкою та підтримкою систем управління бізнес процесами. Більшість рішень була написана на Java, тому я почав працювати з нею. Хоча вперше з Java я познайомився ще на другому курсі університету.

Я працюю у сфері Automotive. У технічному плані більшість автовиробників уже освоїли останні технології, однак ніша інтелектуальних послуг для бортових комп’ютерів не сильно освоєна. Уявіть, що ваш автомобіль дозволяє не тільки добратися до іншого міста, оминаючи затори чи закриті дороги, а також рахує, на якому етапі маршруту вашому авто знадобиться підзарядка. І тоді автомобіль не лише забронює зарядну станцію, а й замовить вам гарячу каву та круасани, коли ви туди приїде. Саме Java і пов’язані з нею стеки технологій дозволяють зробити це у доволі стислі терміни.

Мені імпонує, що Java стала гнучкішою до змін та інновацій в останні роки. Окрім цього, є ряд версій JDK з відкритим кодом і JDK, які доступні разом з іншими сервісами AWS. Додавши велику кількість готових бібліотек та інструментів, ми покриваємо широкий спектр задач та вимог, які для нас ставлять замовники.

Щоб виділятись серед Java-початківців, раджу розвиватись у пов’язаних технологіях. А саме – Spring Framework, JDBC, JAX-RS і т.д. Намагайтесь створювати свої pet projects, які допоможуть отримати перший досвід. Тоді як Senior Java розробникам потрібні знання як у Java технологіях, так і в ексосистемі, в якій вони працюють. Також потрібно орієнтуватись в процесах розробки ПЗ, його тестуванні та у безперервному веденні production.

Java дуже влучно описує фраза її засновника та провідного дизайнера Джеймса Гослінга «Java is C++ without the guns, clubs and knives»”.

 

Олег Пашкевич,
Senior Java Engineer, Івано-Франківськ

Я з Java останні 8 років. Спершу прийшов в ІТ з профілем С/С++ розробника. Через деякий час виявилось, що на місцевому ринку популярні Java проєкти, тож вирішив перекваліфікуватися. Оскільки синтаксис мов дуже схожий, то перехід виявився доволі легким.

Джаву люблю за те, що за роки її існування навколо неї вибудувалась величезна екосистема з проєктів, продуктів, бібліотек, фреймворків, інструментів і технологій на всі випадки життя. В Джаві (або біля неї) завжди можна знайти щось нове, цікаве і досі незвідане. Те, що з одного боку є перевагою Джави, з іншого – є її найбільшою проблемою. Треба переварити величезний обсяг інформації, для того щоб опанувати один фреймворк, а на проєкті їх може бути кілька. Якщо постає питання вибору нової технології, треба орієнтуватися в аналогах, щоб обрати найкращий варіант для твоєї задачі.

Популярність Java можу пояснити так: вона знайшла свою нішу, як платформа для back-end серйозних корпоративних аплікацій. Такі проєкти довго живуть та мають великий обсяг коду. Тому ще довго будуть потрібні спеціалісти, що б їх підтримувати та розвивати.

Senior Java спеціаліст, окрім технічний знань, повинен предметно розуміти домен, в якому він працює. Також потрібно вміти ділитися своїми знаннями і досвідом.

Мар’яна Колоджеєва,
Senior Java Engineer, Одеса

Як і Олег, я працюю Java-розробницею більше 8 років, і також спершу програмувала на інших мовах. У них мені чогось не вистачало (ООП, типізація), усе, що потрібно, я знайшла у Java. І тепер не лише використовую її в роботі, але й викладаю курс для підлітків. Усім початківцям цієї спеціальності я раджу бути самоорганізованими, менше покладатись на ментора, натомість самостійно ініціювати свій рух вперед.

Зараз я працюю у домені Fintech. Моя робота подобається мені за щоденні виклики та через потребу постійного навчання. Java – це сильна і строга мова, не для слабаків.

Найскладнішим у своїй спеціальності вважаю можливість передбачати/планувати майбутнє. Скільки часу займе розробка? Які проблеми можуть виникнути під час роботи? Як сьогоднішні рішення вплинуть на проєкт через місяць-рік? Попри це, Java не втрачає популярності, адже вміє адаптуватись до часу. Мова поповнюється новими можливостями, яких і вимагають розробники.

 Роман Андріянов,
Java Engineering Lead, Київ

Спершу я працював Implementation спеціалістом в іншій компанії. Потім захотів зрозуміти, як працює основна система в компанії, і записався на курси по Java, які закінчив у 2011-му році. Відтоді Java дозволяє мені точно знати, якими інструментами я можу вирішити задачі. Зараз я на проєкті зі сфери Fintech. Водночас найскладнішим у моїй спеціальності залишається встигати за усіма змінами та іноді розуміти, що від тебе хоче бізнес.

Java-початківцям раджу  не намагатись усе зрозуміти і все вивчити. Водночас пам’ятайте, що Java – це не про хайп, а про вирішення проблем. In Java we trust!

Анна Іващук,
Senior Java Engineer, Київ

В ІТ я прийшла ще на 5 курсі університету, відтоді минуло більше 10-ти років. У цій професії мене захоплюють математика, логіка, точність, система і цифри. Ще одне моє захоплення – автомобілі. За кермом я більше 15 років і дуже радію, тому що в Intellias разом з іншими програмістами розвиваю сферу Automotive.

Вважаю, що Java можна легко вивчити та користуватись нею без проблем. До того ж є багато фреймворків та інструментів для роботи з нею. А ще на відміну від інших мова Java строго типізована. Це та чіткість, яку я люблю. У трьох словах Java – це універсальність, чіткість та гнучкість.

Не пропусти цікаві історії!

Підпишись на нашу розсилку та отримуй новини від Intellias.

    Дякуємо за підписку!

    The best vacancies, are waiting for you!

    We picked vacancies that suit your skills!

    Good news!
    Link copied
    Чудові новини!
    Все вдалося.
    Погані новини!
    Щось пішло не так. Будь ласка, спробуй ще раз.
    This site is registered on wpml.org as a development site.